Thursday, April 8, 2010

HILANGNYA TIADA BERGANTI

Assalammualaikum n salam sejahtera… Alhamdulillah hr nie ak kembali lagi tok create sesuatu… sebelum2 nie ak hnye bace blog kwn2 je...hr2 ak on... bosan nye pasal.... tp slalunye mlm r.... keadaan disini agak sibuk sedikit semenjak ak balik dr kolej bbrapa mggu lepas…. Sewaktu ak balik dari kolej, Ak dapat perkhabaran drpd abg ak bhwa ayh ak masuk wad… Waktu 2, ak terus je balik uma….. sehari selepas tu, pak long ak call ak, dy kte atok aku masuk hospital da 2 hari…. Kebetulan mase 2 kak nana pn balik, amek cuti kecemasan… tapi, mase nie kami sume mmg btl2 kelam kabut… Ayah di hospital muar, atok di hospital tangkak.. lepas 2 kami plak sibuk menguruskan perkahwinan abg mat… mase 2 tggl 4 hari je lg…. Kesian ak tgk mak, dy serba salah, antara suami dan mak sendiri….. Mase 2 ak tgk muke mak sedih sgt….. Tapi kitorg cube pujuk mak, kami ckp, mereka sume faham situsi kite skrg…. So, ak, kaka nana, abg ajak n apis je yg pegi tgk atok….. Alhamdulillah kami tgk keadaan atok x la teruk sgt n beransur pulih…. Pada hari pernikahan abg mat, ayh still di hospital…. Mak x dpt pergi tgk majlis pernikahan abg mat… kesian mak…… selepas selesai majlis pernikahan n persandingan abg mat pd keesokan harinye, kami adakan kenduri doa selamat n kesyukuran….. ptg 2, ayh dibenarkan keluar dr wad…… maknanya, semasa kenduri berlangsung, ayh ada dirumah….. tapi, dy da x blh bgn da…. Ape pn kmi gembira, sekurg2nye ayh de mse mjlis 2….. 3 hari lepas 2 ayah t’paksa dkejarkan ke hospital kerana sesak nafas…. Kami berada dihospital sehingga kol 4 pg..Mase 2 kak atie pn ade disini… dy mmg cuti seminggu n ke sini… bermula pd sehari sblm abg mat nikah…. Selepas hari ayh dikejarkan ke hospital 2, keadaan ayh mmg teruk…. Kami sentiasa berada dihospital sepanjang hari dn balik bile rse keadaan ayh ok…klo tgh mlm da ok, bru la kami blk….kak atie t’pkse blk ke Kelantan pada hari sbtu sbb keesokkn nye dy t’pkse krja…. Mse 2 dy srba slh sgt nk blk bile tgk keadaan ayh….. Hari Ahad, ramai yg datang ke hospital sbb doctor bg tau yg ayh da xde hrpn lg….doktor beri pilihan sama ada nk bwk blk atau pun stay kt hosptl… mulenye kami nk bwk blk, tapi mengenangkan ayh perlukan bantuan oksigen, kami mengambil keputusan tok stay disitu…..ptg 2 ak blk rumah ikut kak shila, mulenye ak mcm x blk ke hospital… tp bile pk2 blk, ak perlu ke sana… so, mlm 2 ak ikut abg ajak ke hospital semula….semasa dlm perjalanan, kak nana call, dy kte cpt ckit, keadaan ayh kritikal, nadi n jantung semkin lemah… Malam 2, kami x blk rumah….kami sume stay kt hospital…. Kali pertama ak lihat air mata abg2 ak….. mase 2 ak mmg x blh nk kte ape….. Akhirnye, tepat jam 4.45 pagi 29mac 2010, ayh hembuskan nafas yg terakhir…….. dlm sekelip mate, aku tlh kehilangan seorg ayh…… Mse 2 ak sdh sgt2… ak bagaikan patung kt kerusi….. ntah la, semasa hayat ayah masih ada, ak n kak nana paling x rapat dgn ayah……Tapi, Alhamdulillah ak dpt saksikan saat ayh menghembuskan nafas terakhir…. Semase azan subuh, abg ajak suruh kami yg perempuan balik dulu, mereka nk uruskan jenazah….bile smpai kt uma, ak x tau ape yg ak rse, tp ak sedih bile teringt ank2 sdre ak…. Mereka masih kecil dn x tau ape yg terjadi… nk2 tirah, dy agak rapat dgn ayh ak…..mase jenazah sampai kt rumah, tbe2 air mata ak mengalir lagi….ak cube tok tahan n kuat… tapi ak x berdaya….. Mase 2 ak nk sgt org2 yg ak syg ada disisi aku, tp sumenye xde….. yg ak lihat, sume family ak…. Ketika itu, ak bersyukur kerna masih ade org yg sanggup beri ak pinjam bahu saat ak kesedihan, masih ade org2 yg syg ak disini n masih ade org yg dapat ak curahkan kesedihan yg ak alami…..ntah la… mse 2 mmg ak terkilan sgt2….org kte, syg mne pn kite kt org 2, x semestiye dy ade time kite berduka…..tapi family tetap ada disini time kita susah dan senang…… Hari rabu pg, kak atie sampai sini, ak taw dy terkilan sebab balik hr 2…. Sbb bru brapa hr dy blk ke Kelantan… Tetibe ak t’fikir sesuatu… kak atie yg jauh 2 pn blh smpai blk ke sini…. Erm, mase 2 ak cbe tok b’fikirn positif….Sekarang, sudah sebelas hari ayah pergi..Ak redha… Ak hanya mampu bdoa agar ayh berada dikalangan org yg briman…..Tapi sekarng ak kesian kt mak…. Bbrapa hr lepas mak demam….skrg nie x la rse sunyi sgt sbb ak n kaki ka ade kt uma time abg2 ak g kerja n ank sedare ak ke sekolah, tapi ak risau nnt bile ak xde n kak ika kerja… msti mak sunyi…. Ak x nk mak sedih….. AKU SAYANG FAMILY AKU…..

2 comments:

masyiMallo's said...

sha,, sabar hadapi ujian ni.. stiap yg bernafas, psti akn pergi. mira da lalui ap yg sha lalui.. mmg perit rsanya. tp demi ibunda yg msih setia dicc, kuatkan hati kita d depan mreka.hargai yg msh ad disisi kta. s.a.b.a.r..

SHa said...

thanks mira.... insyaAllah.....