Sunday, December 27, 2009

KEMBALI LAGI

Assalammualaikum... Hye, kembali lagi akhirnye... hehehe.... Mggu sblm nie adalah mggu test... Hehehe... debor gile test kali nie... sebab sume test bende yg aku x blaja kt class.. Hahaha...org msuk class 1st week, ak msuk class da last2 2nd week n awl 3rd week.... gile siot... Gara2 lmbt register r nie... hehehe.... Sekarang, aku redha je r pasal test 2... mgkin blh cover dgn bende yg laen nnt... Mcm yg aku ceritakan rabu lalu, aku, lin dan tirah ke karaoke n fun fair... mgkin disebabkan aku nek bende yg menggayatkan 2 dgn perut kosong... Lepas 2 aku terus pening n mcm nk mntah,... sampai la balik uma.... Bdn aku lemah gile n lesu..... esoknye aku de test Technical English... Balik 2, aku terus cm nk pengsan... Hahaha.. Gile r...Ptg de class.... mcm x nk g..bile pk2 blk, g la.. da byk ak t'tggl topic... ptg 2 da ok ckit... Tapi mlm, ak da x larat gile2.. bdn ak jd bisa.. Kol 8, ak da tdo... hehe.. tirah blk keje pn ak x sedar.... Dlm kol 1 lbh pg, aku dpt msj dr kak nana... Die kte sok pg2 die dtg amek ak kt mantin n pas 2 g PD... Die soh aku, b'siap2... What??? PD??? Mse 2 dlm aty ak da pk mcm2 da... knpe harus PD... Hadui....Aku da serba slh mase 2.. Tetibe teringt peristiwa 2 mggu lepas.. huhu.... Then pas 2 die ckp "ckp kt yan akk nk dtg sne".. 1 g mslh da muncul... Hahaha... Aku ckp t la, da mlm.. sok ak bg tau.... mase 2 aku rsekn sume sakit2 bdn aku da hilang n terus x leh tdo... Ak pn wt la ape yg patut.... Kebetulan mase 2 lin pn x tdo g... Akhirnye jam 4 pg bru la leh lelapkan mate semula.... Pg2 lagi akk aku da sampai uma aku... erm... mule2 cm xnk g tp t akk aku x tau jln lak n t msti ak aku pelik tgk ak tibe2 x nk g PD, sbb sblm nie pntng sbut PD... huhu.. Aku pn cube b'pkrn positif.... Akhirnye dlm kol 9 lbh, smpai gk ke rumah die... duduk sekejap, then akk aku ajak ke pantai... Mula2 kami biase jerk... ntah la.. ak x bckp sgt dgn die.. ak pn x tau npe.. mgkin tkenang peristiwa 2 mggu lalu sbb kami berada ditempat yg sama.... bile da mandi, da nek banana... kami pn ketengah laut... mase 2 barulah kami b'sama... mgkin sebab die pndai menceriakan suasana.. ade plak jd cm monyet nk b'tenggek kt blkng aku.... nasib baek dlm air, x berat... hehehe After that, lepas mandi manda, kami g "atok"... Kak yan belanja kami sume... HAhaha.... Mse ak n die tgh beratur b2 mse nk order, tetibe die tnye "kenapa akk soh dtg mggu lps , x nk dtg?? x de kekuatan?? pe yg xde kekuatannye??" tetibe aku t'diam skjp... tp bile ingt2 blk, bile mse ak ckp xde kekuatan?? ak ckp x snggup... hehehe..... Tapi, mse 2 aku kesian tgk die sebab die srba slah dgn kami n fmily angkt die.... sebab mereka da plan sesuatu.... Pape pn, sory yerk... mse ngah makan 2, kitorg sume gurau2... cm biase, klo x kne kn org, mmg x sah... yg jd mangsenye ak r... hampeh... pape pn... kali nie mmg best gile... Mase die n tirah b'ckp2 n sje nk jeleskn aku mse 2.. ak mmg btl2 jeles... hahaha.... tp yg bestnye bile tirah ckp... " kitorg sentiasa de kekuatan dtg cnie, tapi cuma bila tiada kelemahan disini.."... klo akk m'baca post nie, hrp2 phm 2 ea... bile "die " ade kt cnie.. bg tau la awl2.... x mo jd cm ri tu..... Blk dr PD, k.nana n kak t lepak kt uma ak jap....kol 7 lbh bru diorg blk.... mlm 2 ktorg lepak gile... mgkin penat sgt kot... tirah x abis2 ngadu pasal muke die jd gelap n kering.... tirah ckp nk tdo jp, t bru mkn mlm... ak tgk die tdo, aku pn baring2 la dgr lagu... last2 ak pn ttdo skali.... ingtkn kejap.. upenye smpai pg... hahaha.... Giler r... dgn pitu bilik x kunci... Seharian hr sbtu kami dok uma..Sbb x tau nk g mne n x tau nk wt pe.... dok2 je la tgk tv.. asyik2 citer mcm2 aznil n AC?.... bosan gk hr2 tgk citer 2.. so, kami pn amek keputusan nk wt kek coklat...Sbb da terlampau bosan... Hahaha... Sblm nie, tirah b'ia2 soh ak wt kek coklat... lepas siap wt kek 2, kami pn smbung tgk tv... huhu.. Malam, yg ditunggu2, SEHATI BERDANSA... Hahaha... TApi kitorng x puas hati tol sein n nana menang.... Rsenye Sazzy n nazril lg ok.... huh... tp nk wt cmne kn.. adat pertandingan.... Selepas sehanti berdansa, kami tgk cerita kau & aku, mcm best lak lagu 2... Sebelum nie, aku suka sgt2 lagu ARIL - MENATAP MATAMU.... tapi, semalam, aku tertarik dengan lagu mila- menanti.... mgkin blh mnggntikan lagu ku mahu kau tahu... yg aku suka dulu... hehehe..... nie die liriknye :- Oh...... Di sunyinya hati ini sendiri kumenanti sesuatu yang tak pasti darimu darimu ohhh…. Ku tahu dirimu tak bisa kumiliki meskipun ku takkan henti mengharapkan hadirmu Ohh… menanti terus menanti dirimu dan tak inginku berpaling meski hanya mimpi menanti ku menanti cintamu kan kembali padaku Mungkinkah semua ini terjadi? Sejak pertama melihatmu berdua dengan kekasihmu hancur luluh sudah harapan hati ini Ku tahu dirimu tak bisa kumiliki meskipun ku takkan henti mengharapkan hadirmu ohh … menanti terus menanti dirimu dan tak inginku berpaling meski hanya mimpi Menanti ku menanti cintamu kan kembali padaku menanti terus menanti dirimu dan tak inginku berpaling meski hanya mimpi menanti ku menanti cintamu kan kembali padaku Biarkan ku nikmati bayangmu biarkan ku nikmati bayangmu biarlah hanya malam temaniku Menanti terus menanti dirimu dan tak inginku berpaling meski hanya mimpi menanti ku menanti cintamu kan kembali padaku Biarkan ku nikmati bayangmu biarlah hanya malam temaniku menemaniku…... ohhh..... Pape pn, lagu nie mmg best...

Wednesday, December 23, 2009

;-)

Assalammualaikum...... Tibe2 lak aku t'fikir untuk m'up date blog yg semakn b'srg nie... Hari nie, genap 10 hr ak x up date pape kt blog nie... Bukan xde cerita yg nk dikongsi, tapi ape yg ak tempuhi baru2 nie hanya lh p'kra yg m'buatkn ak sedih... So, rsenye, x perlu diceritakan... Aku x nk blog nie di cop sbgai blog air mata... Haha.... Setelah lbh seminggu fikiran ku x menentu, akhirnya 2 3 hri nie, aku dpt kekuatan semula... Aku mampu tersenyum n ketawa b'sama rakan2 ku... Terima kasih sume..... terima kasih lin, terima kasih tirah... mereka benar2 m'buatkn aku t'senyum smula.... Tanpa mereka disisi aku, ak x tau la macam mana keadaan aku sekarang... x lupe gk buat huda....walaupn die jauh, die sntiasa beri ak kkuatn..... Tirah yang tahu segala2nye byk bg ak nasihat n beri ak sokongan tok hadapi sumenye... Die x bg ak sebut name sape2 je yg blh wt ak sedih... Ntah la... sebolehnye ak xnk die rse geram or rse ape2 je yg negatif kt spe2 sbb die bru je knl diorg... Aku x nk nnt, org kte aku m'hasut die untk m'bnci org 2.... Tirah slalu ckp... "xpe la aishah, klo die xnk jd akk aishah, tirah blh jd akk aishah.. Klo die x syg aishah, tirah kn de"... Ak hanya mampu balas dgn senyuman je.... Ak xkn beri ape2 jwpn... Ak tau, die hnye b'gurau... Tadi, lepas balik class.. ak n lin b'cdng nak teman tirah g mantin jerk.... nk g kedai moto... tgk2 mto... then lepas 2 tirah blh ckp nk g fun fair lak.. sebab semalam lin g fun fair n bwk balik banyak patung.. t'kejut ak tgk bile die bwk blk patung byk2... sbb mase 2 ak x tau pn die g fun fair.... Tapi mase 2 bru kol 5 lbh.. fun fair buka kol 8... so, kami amek peluang masa yang ada untuk g jln2 kt seremban n karaoke.... hahaha... Gian siot nk g karok... Nak2 dgn lin n tirah yang da sememangnye antu karok.... So, tnpa b'fikir pnjng.. kami g la karok.... best giler2... b'beza gle dgn suasana g karok sblm nie... mgkin ikot mood kot. Almaklum r, mood hr nie tgh baek... hehehe... Hr nie aku nyanyi dgn pnuh semangatnye... Bak kte diorg hr nie ak laen dr hr2 yg laen.... Hari nie aku betul2 lepaskn ape yg aku nk lepaskan... Mcm biasa, lagu karma n ku sapu air mata tanda p'pshn adalah lagu pilihan... hahaha.... tp lagu 2 sekadar lagu sebab ak x nk ingt ape2 yg buat ak sedih sblm nie.... keluar jerk pntu karaoke 2, suare ak dh xdok.....tekak aku sakit...... makkkk...... Lepas g karok, kitorg jln2 jp... mkn eskrem.....tgk brg2... then baru gerak ke senawang... Hahaha.. gile r.. g senawang semata2 nk g fun fair.... pe pn.. happening sgt2... kitorg naek yg mcm rller cstr.. bgai nk gugur jntung mse 2..... tirah mcm biase r... tekak die mcm nk t'cabut da.... mse nk turun 2 ak terus t'ddk sbb pning.. rse nk muntah..... Pape pn, mmg best giler..... Blk dr senawang, kami singgah kt mantin.. beli chr kuew tiaw yg blh dktekn agk popular kt mantin nie.....n beli ayam percik..... Balik kitorg mkn same2... Mmg la rse mcm sedey ckit sebab sblm nie aku teringin sgt nk mkn nasi minyak n pisang goreng... Ak pn x tau nape... Tirah ckp, t beli kt psr mlm kt kolej.. Tpi ri nie x dpt g psr mlm sbb da kuar... kempunan lg.... Waaaa....... Hr minggu nie akk aku nk dtg cnie... Hehehe.. Secara automatiknye... Ak x blh kemana2 la jawabnye.... Ingtkn nk balik muar....huhu... Tetibe lak rindu kt org2 kt kg... rindu kt kwn2... rindu kt suasana dulu... Semuanya b'lalu dgn bgitu pntas..... Aku rindu kat huda..... Pape pn...buat kwn2 yg bnyak bg aku semangat, terima kasih byk2... ak syg korang.... mgkin ak x kuat bile diberi ujian....... ntok lin, tirah n baby( yg ak pggil sawit)... Thanks... dengan adanya korang kt uma nie... ceria sgt2 kt uma nie.... thanks sbb tlh m'buat ak tersenyum semula.....

Sunday, December 13, 2009

KU SAPU AIR MATA TANDA PERPISAHAN

Ku Sapu Air Mata Tanda Perpisahan 
 Siapa sangka kan jadi begini 
siapa duga kita kan berpisah
 kutak percaya biarpun kenyataan 


Yang pastinya kukan kehilanganmu
 Kita sebumbung tapi tak bersama 
Kita serumpun tapi tak sekata 
Rindu setahun hilang sekelip mata
 Lautan kasih di sapa kemarau 


 Ku ku ku ku derita 
Kau kau kau kau berpura 
diriku menangis engkau ketawa ooo...


 Kau Kau Kau aku sayang
 Ku ku ku kau singkirkan
 siksa aku selamanya haa... 


 Ku ku ku tak menduga 
Kau kau kau dah berubah 
Dalam diam kau menolak cintaku uuu... 


 AKu sedar siapalah diri ini 
bagaikan pipit disisimu 
Dan kau merak kayangan 
kutak di senangi 
Kusapu air mata tanda perpisahan


  Kak, semoga berbahagia dgn die....

Friday, December 11, 2009

ADA APA DENGAN PD?

Assalammualaikum...... hye... 2 hr nie tetibe lak rajin nk post dlm nie... mimpi pe tah.... hahaha.. Pape pn aku nk ceritakan kejadian yang berlaku hari nie.... Smlm kan aku x blh tdo.... Aku berjaga sampai la pagi td... Pas subuh bru la aku blh lelapkan mata yang sememangnye degil untuk ditutup nie..... Aku tersadar kol 7 lbh, tp disebabkan xde pe nk dibuat, aku pun tdo blk r.. memandang aku baru tdo 1 jam lbh.... nora anta msj pn aku x rply.... Mls gile2.... then dlm kol 8 lbh, dkat kol 9... Akk aku anta msj... kak nana.... pg2 lg die da tnye jln dr mantin nk ke PD... Waduh2... pagi2 lagi da ckp pasal PD.... drpd mengantok, aku terus segar... msj punye msj, aku ckp r dgn kak nana ak nk ikut g PD... die kte x leh, sbb ak da slalu pegi... then die kte, dulu kn aku ckp PD x best... Hahaha... aku ckp r dulu laen, skrg laen.... Pujuk nye pujuk.... akk aku wt dek je... hampeh nye akk... hahaha... Saje je die nk sakitkn aty aku ler 2... pg2 lak 2...... then x lame pas 2 ak ckp r "xpe la kak, klo nk g n nk ajak org,t ckp awal2..klo x nk ajak, xpe...org nk tdo blk..." then akk aku blh bls, "hahaha... bukan nk g rini la..." Ya Allah... hampeh tol akk aku 2... Aku da beria2 da.....drpd nk tdo blk, trus x jd tdo da..... Then td cite la kt tirah... nk tirah pn bercadang nk ikut klo aku ikut akk aku... huhu... nmpaknye, hancur la harapan kitorg...... then, lepas 2 tirah g keje... ak dok uma sorg2... da tg hr 2, tirah ajak mkn kt kedai dpn... tgh2 mkn blh lak ckp psl PD... aduh, npe nie....smlm beria2 ak xnk g PD... smlm ak xnk ingt tntng PD... Tp rinie, sumenye berubah... Akk aku nye pasal r nie.... tnye lg pasal PD pg2 bute.... then tirah pn soh call akk kt pd, ak pn cal la..ak tnye die free x hr nie dgn sok... die kte free... So, kami amek kptsn sok g PD.... hahaha bestnye.... so, smntara nk tggu tirah bersiap, ak smpt la mengepost disini.... hehehe... xtau npe tbe2 cm xcted sgt nk g PD rini... slalu x cmnie pn....rindu kot kt org kt sne... n mayb, rindu kt pooh aku..hehehe...... pape pn, "PD,NNTIKAN LAH KEDATANGAN KAMI.....KEJAP G KAMI SAMPAI.... hahaha.."

DECEMBER

Assalammualaikum..
Jam da menunjukkan 5.17 pagi... Hari nie 12 december 2009... Ntah la.. Sejujurnye ak takut sgt bile tbe tarikh nie... Buktinye, ak x blh tdo smpai la nie... Waduh2... Pe pasal nie... Sabar la duhai hatiku... Sebab pe tarikh nie paling aku takut, hnye org yg berkaitan dgn tarikh nie je tau sbb pe ak takut... huhu..... Aku cuba lelapkan mata sejak dr kol 12lbh lg td, tp mate tetap x mo terpejam.. walhal td sebelom kol 12 ak mengantok sgt2.... Smlm tirah ajak g nilai 3 la, g PD la... die nk g PD semata2 tok g krke... ntah la.. mood xdok ntok bersuka ria... huhu... Sesungguhnye ak engharapkan xde perkara yang membuatkan aku sedey terjadi hari nie... Sesungguhnye ak x bersedi menerima apa2 berita sedih tok jngka wktu terdekat nie.... Pe yg aku blh ckp... Duhai hatiku bersabar la dgn segala yang terjadi... pe pn, hrp sumenye ok n berjalan dgn lancar.... Sekian.......

Thursday, December 10, 2009

SELAGI ADA RINDU

Sejak akhir nie aku suke dgr 1 lagu nie, first time dgr pn ak da tertarik.... x tau nape.... tajuk lagu nie SELAGI ADA RINDU... nyanyian dari pak long....




Selagi Ada Bulan Mentari
Selagi Ada Berkasihani
Selagi Ada Bulan Dan Bintang
Selagi Ada Berkasih Sayang
Selagi Ada Ombak Dan Laut
Selagi Hatiku Terpaut
Selagi Ada Turunnya Hujan
Selagi Ada Rahmat Tuhan
Selagi Ada Langit Dan Bumi
Selagi Cintaku Bersemi
co
Selagi Ada Waktu
Selagi Ada Rindu
Biar Beribu Batu
Ingin Aku Bertemu
Oh Kasih (Oh Kasih)
Damailah (Damailah)
Engkau Disana
Ku Berdoa (Ku Berdoa)
Pada Tuhan (Pada Tuhan)
Agar Kau Bahagia
Assalammualaikum..... Setelah sekian lamenye ak update blog nie, hr nie ak kembali lagi....Sebelum2 nie ak hanya berkesempatan untuk melihat blog kawan2... Tapi x berkesempatan dan x terasa nk m'update blog sendiri....Ntah la.. 2 3 hr nie, banyak perkara sedey yang berlaku... Perkara yang btl2 memeranjatkan ak....Berlainan dgn seseorang yang berdebar menantikan datangnye bulan december, tapi aku pulak x suke bulan nie.... Ntah la, bg aku, banyak peerkara buruk terjadi pada bulan nie...Dr dulu smpai la sekarang.... Baru2 nie....HAri yang ak balik ke kolej, ak ditimpa mcm2 masalah....Dari pagi smpai la ke malam.. Alhamdulillah, aku dapat tangani masalah 2... Dalam perjalanan, tbe ternampak tol ke PD, teringat lak kt die.... erm..... Then, Mase perjalanan balik ke kolej, ak dpt rsekn ak rindu sgt2 kt 'pooh' ak.... teman ak bercerita time susah dn senang.... Walaupun die x mampu berkata2, atleast ak dpt luahkan.... Lega rasanya dapat luahkan ape yg kita rasa.. Sampai je kt kolej, ak x sdp aty, ntah la... ak pn x tau nape... Apabla aku bukak je pntu bilik, aku tgk jam yg ak sayang ada kat lantai... boleh dikata kan pecah..... Ya Allah, nk menangis aku.... Jam 2 ak syg sgt2 sbb pemberian drpd orang....Basib baek bile ak pasang baterynye blk, die hidup....walaupun kakinye da patah.... Xlme pastu tirah bg tau ak, rumah kne masuk pncuri hr 2.... laptop n kamera die hilang..... Ak t'kejut la...mcm mne la p'kara2 cmnie blh b'lku... nsb baek ak mangga bilik ak ritu.....Then malam 2, mase ak tgh on9, tbe2 zana tegur ak... Die ckp de hal pntng nk bg tau ak... then die kte die nk mntk maaf klo slme nie die de wt slh n de trkasar bhse ngan ak.... pelik gk mse 2.... Xlme pas 2, die soh ak g uma die, die kte de hal pntng...... Selepas ak mntk izin kt akk nk kuar(sbb wktu mlm mse 2), ak pn g uma zana.... Mule2 die mcm xnk ckp, bile ak tggu2... xlme pastu die pn ckp... Slh sorg bf kwn kami meninggal dunia... Agak t'kejut gk sbb ak knl bf die.... Ntah la... Sjujurnye mmg t'kjut sgt2.. Ak x dpt bygkn mcm mne perasaan liya agaknya kn....Pape pn, sama2 lah kita berdoa agak rohnye ditempatkn dikalangan org yg beriman..... Pas duduk2..berbual2....sbb kami da lme x b'bual... ak pn mntk diri tok balik.....sbb huda soh ak on9... Die anta msj mase 2... die b'ia2 ajak ak g seremban sok.... Ak pn on9 la bile smpai uma... Mse 2 ak tgk ain je yg on9... so ak chat la dgn ain sbb ain n huda 1 uma... Ain pn b'ia2 ajak g seremban.. Ak x nk, sbb xde mood nk b'jln2... Tapi die kte de srprise.. Die kte jgn mnyesal klo ak x g.. n jgn mrh die pasnie.... ak pn pelik.... tapi die x nk bgtau hal sebenar.... Ak pn pelik... pe yg diorang sorok kn sgt dr ak nie... Ak pn jd t'tnye2.... bile da lme2 2, da dekat kol 12 lbh, tbe2 ain anta msj... die kte nk chat line x clear... ak pn msj la ngan die.. die pn ckp la hal sebenar.. die kte sok diorng nk anta huda g terminal... huda nk blk n x kmbali lg.. n dgn erti kata laen huda nk benti blaja atas sbb family... So sblm 2, nk gembirakn aty huda lu n dlm mse yg sme huda nk ckp kt kwn2 pasal hal nie sbb sume x tau lg die nk benti... Mase 2 ak t'kejut sgt2.... Ak t'kejut, sbb ak x tau hal sebenar knpe die nk benti mase 2.... ntah la... knpe la mcm2 p'kara b'laku dlm mse 1 hari..... Keesokkn nye, ak pn join diorg ke Seremban.. Demi huda n kerana huda... Huda x tau yg ak da tau mse 2.... Ntah la... Sesungguhnye hnye tuhan je tau perasaan ak.. boleh ke aku tgk die pergi?? Kami t'lalu rapat suatu mse lu, kami pernah susah dn sng b'sama... die la shbt p'tama ak kt cnie.. Segala masalah ak,ak cerita kt die..die la tmpt ak suka dan duka... die la yang slalu nasihatkan ak time ak bermasalah dgn akk lu, die la segala2 nya... Walaupun selepas 2 ramai kwn yg datang, tapi x sme mcm huda.... Bukan ak nk membeza2 antara kawan2 aku, tapi, hnye org yng btl2 phm ak yg akan tau perangai aku.... Kenangan antara kami t'lalu bnyak... ntah la, mase 2 lepas kami b'karoeke, die pn ckp la pasal hal yang die nk benti.. Walaupun ak sememangnye da tau hal nie, tapi air mate aku tibe2 mengalir mase 2.. mgkin tau dr org laen n tau dr mulut die sndiri mmg b'beza.... mase 2 die peluk ak... Ak akn b'pisah dgn sahabat ak.. Ak akan bpsh dgn org yang ak syg... boleh ke ak lalui?? lepas 2 die b'gegas ke terminal... ak x dpt nkkejar die sbb kaki ak sakit mase 2.. bile da smpai kt bas 2, die da naek bas... Sbb bas 2 mmg nk jln da... bile ak tgk bas 2 b'gerak.. aku tbe2 sedih.... nsb baek de kwn2 ak yg laen... Ya Allah.. knpe mase t'lalu pntas b'laku.... Blk 2, ain ceritakn segala2nye masalah huda n family die.... ak xtau knpe harus huda yg jd mgse? knpe huda yang harus b'hnti blaja?? itu bukan kehendak die.... malam 2, ak t'lalu rindukan org2 yang ak syg.... Ntah la, ak x tau nk mengadu pd siapa lagi... Ak peluk pooh ak.... ak rindu kt huda.. aku rindu kt die...ak rsekn ak btl2 prlukn org yang ak syg mse nie... tapi, adakah ak mampu tok memilikinya?? Wat mse nie, ak hnye de pooh yg setia menemani ak... mgkinkh org seperti huda akan datang dlm hidup aku?? walau ape pn huda adalah kwn t'baek ak spnjng ak brada kt cnie wlupun sjak akhir2 nie ak dgn die x rpt seperti dulu....

KEMATIAN

Assakammualaikum… Hye sume… Alhamdulillah hari nie aku masih diberi kesempatan untuk menulis di blog nie... baru nie, byk sgt berita sedih yang ak dpt.. berita yang ak sendiri x jangkakannya... Mmg terkejut sgt..... Tapi, apakan daya...kita hanya merancang, Allah yang menentukan segalanya.... Aku nak berkongsi tentang sedikit pengetahuan yang ak dapat… Secara kebetulan je aku dapat maklumat nie… Sedang2 aku membaca dan melayari internet, tetibe aku terbaca tentang KEMATIAN….. Secare x langsung perkara nie mmg sume org perlu tau kan n sume orang akan alami… Sebagai manusia di bumi ALLAH nie, kite harus sentiasa ingat tentang kematian… Kita sndiri x tau bile masanya nyawa kita akan diambil… Oleh itu, kite kenelah sentiasa beringt tntang kematian… mari kita baca bersama2 ye….. MENGAPA TAKUT MATI? Menurut Mushtafa Al-Kik, kematian yang dialami oleh manusia adalah kematian secara mengejut seperti serangan jantung, kemalangan dan sebagainya. Terdapat juga yang mati secara normal iaitu mati secara perlahan-lahan. Kedua-dua ini dinamakan sakaratul maut yang bermaksud hilangnya kesedaran dan terpisahnya roh dan jasad. Mati secara mengejut hanya terjadi dalam waktu yang singkat, sesiapa yang mengalaminya akan merasa sakit kerana kematian yang dihadapi pada masa itu diibaratkan oleh rasullullah saw seperti ’duri yang berada dalam kapas dan yang dicabut dengan keras’ Mati secara perlahan-lahan pula dinyatakan ’dicabut dengan lemah lembut sama keadaannya dengan proses yang dialami seseorang pada saat mengantuk sampai tidur. Dalam hadis juga ada mengatakan bahawa mati sama seperti tidur. Tanda-tanda kematian → 100 hari sebelum kematian Tanda pertama dari Allah s.w.t kepada umatnya, dan hanya disedari oleh mereka yang dikehendakiNya. Namun begitu, semua umat islam akan mendapat tanda ini samada mereka sedar atau sebaliknya. Tanda ini berlaku selepas waktu Asar. Seluruh tubuh dari hujung rambut sehingga hujung kaki akan menggigil. Bagi mereka yang sedar dan berdetik dihati bahawa ini adalah tanda kematian maka rasa menggigil ini akan hilang setelah kita tahu akan kehadiran tanda ini. Mereka yang leka dengan duniawi tanpa memikirkan soal kematian maka tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa dimanfaatkan. Mereka yang sedar tanda ini adalah peluang yang baik untuk menggunakan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa sesudah mati kelak. → 40 hari sebelum kematian Tanda ini berlaku selepas waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut. Pada masa ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang diletakkan diatas Arash Allah swt. Selepas itu malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaan ke atas kita seperti ia akan mula mengikut kita sepanjang masa. Malaikat maut akan memperlihat wajah mereka sekilas lalu. Apabila situasi ini berlaku, buat seketika mereka yang terpilih akan merasa seakan-akan bingung Malaikat maut hanya ada satu iaitu malaikat izrail tetapi kuasanya untuk mencabut adalah sama dengan jumlah nyawa yang akan diambil. → 7 hari sebelum kematian Tanda ini akan diberikan kepada mereka yang diuji dengan musibah atau kesakitan dimana secara tiba-tiba orang yang sakit tidak mempunyai selera makan. → 3 hari sebelum kematian Pada masa ini kita akan merasa denyutan dibahagian dahi iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat kita kesan maka kita perlu berpuasa agar perut kita tidak mengadungi banyak najis dan ini akan memudahkan orang untuk memandikan kita nanti. Pada masa kini juga mat hitam kita tiak akan bersinar lagi. Bagi orang yang menghidapi sakit dihidung , ia akan jatuh perlahan-lahan dan ini dapat dikesan jika melihat dari bahagian sisi. Telinga kita akan layu dimana bahagian hujung telinga akan beransur masuk kedalam. Telapak kaki yang terlunjur akan jatuh perlahan-lahan kedepan dan sukar ditegakkan. → 1 hari sebelum kematian Berlaku selepas waktu Asar dimana kita akan merasa satu denyutan disebelah belakang iaitu dibahagian kawasan ubun-ubun dimana ini menandakan kita tidak akan sempatan lagi untuk menemui waktu Asar keesokkan harinya. → Tanda akhir Berlaku dimana kita akan merasa satu keadaan sejuk dibahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang, seterusnya naik ke bahagian halkum. Pada waktu ini hendaklah kita terus mengucap dua kalimah syahadah dan mendiamkan diri dan menanti kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepadaNya.

Tuesday, November 24, 2009

...

Assalammualaikum... Hye.. Hari nie ak muncul lagi untuk create sesuatu tok blog nie... Sejak akhir2 nie ak x bpe nk sihat... Almaklumlah sejak cuaca x menentu nie... Slah ckit mula la demam... batuk, selsema... Baru2 nie mase nk memasak kt dapur, aku hampir2 nk pitam... mujur la mase 2 mak aku de sekali kt dapur.... mak ak soh aku duduk terus then g baring... mak aku kate muke dah pucat sangat.... Ak harapkan dapat habiskan sisa2 hidup nie bersama orang2 yang aku sayang... TApi, bila difikirkan balik, perlukah aku bersama orang yang aku sayang, sedangkan die x gembira mahupun bahagia jika aku disampingnya??? 1 jerk ak minta pada orang yang aku sayang, klo de pape terjadi pada ak suatu hari nanti, ingt la kat aku, jgn lupa aku... setidak2nye ingat la aku sebagai orng yg pernah menyayanginya.... ish.. pe la ak mengarut nie.... Pape pn, doakan lah aku sihat ye n dapt jalani kehidupan seperti biase.... Buat kawan2.. Aku sayang korang.....Untuk die, ingtlah saat2 yang kita pernah lalui dulu.... nie saja tok kali nie... t ak post g.. untuk kawan2 yang selalu hubungi aku melaui fon celcom... Aku akan jarang aktifkan no untuk beberapa hari nie.... MAaf ye.... bye Assalammualaikum...

ANDAI KU TURUT KATA HATI

Andai ku turut kata hati... Mungkin banyak hati dilukai, Mungkin ramai menganbil hati, Tetapi.... Kesedaran diri membatasi, Andai ku turut kata hati... Ingin ku jelaskan rasa dihati, Ingin kuterangkan maksud dihati, Tetapi.. Ketakutan diri membatasi, Andai kuturut kata hati... Tiada lagiku didunia ini, Hilanglah segala kelukaan dihati, Tetapi... Cahaya iman membatasi, Andai kuturut kata hati.. Ingin kulontar segala kedukaan ini, Ingin kugamit sebuah kebahagiaan abadi, Tetapi... Apakan daya,ini takdir Ilahi...

SEMALAM DAN KENYATAAN

Semalam, Aku bermimpi kau hadir dalam mimpi, Tetapi hari ini.... Kau hilang entah ke mana, Namun esok... Kau pasti itu ilusi, Kau bukan milikku tapi sekadar mimpi.... Semalam, Yang indah berlaku, Tetapi hari ini.... Yang nyata hanya tinggal kenangan Namun esok.... Hanya tinggal sejarah yang tak mengerti Semalam, Ak terjaga dari lamunan, Aku Cuma berangan-angan, Namun esok... Satu kenyataan Yang pasti tak siapa tahu segala ketentuan....

Friday, November 20, 2009

cuti

Assalammualaikum... Hye sume... Lme dah rasenye x update blog.... Rindu plak lme x bukak blog.. Hehehe.... Almaklumlah.. Sekarang nie tgh cuti sem... So kureng la nk bukak blog.... Aku rindu giler kt die skrg nie... Walaupun hr 2 da jmpe die...Tapi, ntah la.....Aku harap die ok sbb die dok sorg skrg nie... Ak x tau nk tulis pe... T de pape perkembangan aku post g....

BELAJAR

Saya belajar, Bahawa saya tidak dapat memaksa orang lain mencintai saya… Saya hanya dapat melakukan sesuatu untuk orang yang saya cintai… Saya belajar, Bahawa perlukan waktu bertahun-tahun… Untuk membangun kepercayaan dan hanya beberapa detik sahaja untuk menghancurkannya…. Saya belajar, Bahawa sahabat terbaik bersama saya dapat melakukan banyak hal dan kami selalu memiliki waktu terbaik …. Saya belajar,Bahawa orang yang saya sangka adalah orang yang jahat , Justeru adalah orang yang membangkitkan semangat hidup saya kembali serta orang yang begitu mengambil berat terhadap saya…. Saya belajar, Bahawa sahabat sejati sentiasa dihati walaupun dipisahkan dengan jarak yang jauh… Ianya akan melahirkan cinta yang sejati… Saya belajar, Bahawa jika seseorang tidak menunjukkan perhatian seperti yang saya inginkan, Bukan bererti bahawa dia tidak mencintai saya... Saya belajar, Sebaik-baik pasangan itu, Pasti akan ada perasaan ayng terluka, Oleh itu, seharusnya saling memaafi.... Saya belajar, Bahawa saya harus belajar memaafi diri sendiri dan orang lain, Jika kita tidak mahu berterusan dikuasai perasaan bersalah... Saya belajar, Bahawa dua manusia dapat melihat sebuah benda, Tetapi selalunya akan berada didalam dua sudut yang berbeza…. Saya belajar, Bahawa tidaklah penting dengan apa yang saya miliki, Tetapi yang penting adalah siapa diri saya sebenarnya… Saya belajar, Bahawa tidak ada yang instant atau serba cepat di dunia ini, Semua memerlukan proses dan pertumbuhan, Kecuali saya ingin sakit hati.. Saya belajar, Bahawa saya harus memilih Apakah menguasai sikap dan emosi Atau sikap dan emosi itu yang menguasai saya… Saya belajar, Bahawa saya punya hak untuk marah, Tetapi itu bukan bererti saya harus benci dan berlaku bengis... Saya belajar, Bahawa kata-kata manis tanpa tindakan Adalah saat perpisahan dengan orang yang saya cintai.... Saya belajar, Bahawa orang-orang yang saya kasihi, Seringkali segera diambil dari kehidupan saya… LOVE DOESN’T MAKE THE WORLD GO ROUND, LOVE IS WHAT MAKES THE RIDE WORTH WHILE….

Sunday, November 8, 2009

PENAT

Assalammualaikum... Aku x tau nk post pe rini... Tapi cm lme plak x update blog nie.... Huhu... Pe yg boleh ak ckp.. Ak tgh penat + kepedasan + pening + tertanya2 = nk buat pe ek??? Pergh, esok exam siot... Pe ak nk wt ek... Hehehe.. Nsb baek ak dh stdy kt uma akk hr 2... Klo x abes 2......Ak bru jerk blk dr PD... Ke rumah seseorng... Balik uma plak tgk de kucing baru... Sebelum ni Baby(ak pggil sawit) then skrg tmbh lagi iaitu simba.... Ape yg ak blh ckp, mase smpai td, perut ak mmg lapo gile2..Aku ternampak la sardin yg housemate ak msk td... Sebelum 2 thira de soh mkn nasi tp ak x nk... So ak pn ambikla sekeping roti then makan dgn sardin...bile masuk dlm mulut jerk... Pergh... pedas gile.... Tahan je la....X lame pas 2, housemate ak ajak mkn maggie... nmpk cm sedap jerk... ak pn mkn la.... bile suap jerk dlm mulut, ak dpt rsekn cm nk kuar asap kt telinga ak.... hahaha.... Pedas gile tahap gaban... Da la pedas sardin x hilang g, ditambah lg pedas maggie... pergh, gile r... Then skrg, ak rse ak nk rehat... Penat.... Hr nie ak letih jerk rse.. tapi gembira... hehehe... k la.. jumpe lg...

Sunday, November 1, 2009

" SESUNGGUHNYE TEMAN YANG SEJATI SUKAR DICARI,
TAPI.... LEBIH SUKAR UNTUK DILUPAKAN...."

2 NOV 209

Assalammualaikum..... erm... hr nie ak xnk upload ape2 gmba....hehe.. just nk berkongsi sikit tentang kejadian semalam... Sekarang nie da masuk 2 nov 2009 bersamaan 1.40am.... Ak x rasa mengantuk lagi... Semalam, genap sudah usia ku 19thn.... Terima kasih ak nk ucapkan kpd thira n risna sebab bersusah payah menyambut brthday ak mlm 2... x sangke lak housemate yg baru sebulan duduk bersama smbut brthday ak... Patut la balik dr seremban hari 2 diorg x bg ak masuk dapur... kene kuarantin kt bilik...Aku just boleh g bilik, ruang tamu n bilik air.... X boleh g dapur langsung..... Sejujurnye, ak mengharapkan si die wish birthdy ak...Ntah la, ak sebenarnye x prnah mengharapkan sesiapa pn wish brthdy ak, apatah lagi untuk meminta hadiah...Tapi die?? ak berharap sangat die wish, dgn harapan die ingt brthday ak...Aku berjaga sehingga jam 5 pagi... Tapi, sia2... Yg ak dpt, hanyalah msj dr teman2 dan kak nana.... Xtau npe ak bersemangat bgn awal pagi, sedangkan ak tido lewat.. tersangat lewat....Aku hnya boleh memejamkam mata selama 3 jam je.... Apbila ak terjaga, perkara pertama ak wt, tgk ade msj dr die , hampa... X de gak... Ak xde mood.. mgkin juga keadaan ak membuatkn mood ak x menentu... Apabila 2 org housemate ak bangun tdo, x lame lps 2 mereka bersiap nk g kedai... Sebab semalamnye kitorg da rancang nk g kedai,nk beli brg2 tok dimasak.... tapi ak ckp nnt la..xnk kuar uma..... Lagipun daripada mlm semalam huda dan kwn2 die ajk dtg uma...mkn kt uma die... Ak x nk g.. n ak pn da ckp ngan die tp......... Bile difikirkan balik, x kn ak nk mengecewakan permintaan org... knpe ak prlu pntingkn diri sendiri??? sedangkn kawan2 bersusah payah tok ak.... tapi kesian gak dgn huda, ak g pn da lmbt, sebab sebelum 2 kami kemas uma.. 2 pn tah kali ke berapa die tepon ak....kesian nye kt diorg.... Balik dari rumah huda kami terus ke kedai untuk beli bahan2 untuk masak.... Nasib baek la Thira n Risna ade n tlg ak didapur... x la rse kelam kabut sgt.... lg pn, da ptg baru kami mula masak... takut x sempat...dah pukul 5 baru nk mule masak.. ak takut x sempat jerk mase 2... Awalnya kami berpakat untuk makan bertiga jerk... x bercadang pn nk jemput sape2....Tapi, tibe2 ak ajak kwn2 ak....Xlupe gak , ak ajak gak si dia....ak msj ajak die dtg uma... Aku ckp, sekiranya da blk Kl, jmpt la dtg uma... Walau pn agk sedih dgn die mse 2, tp ak ttp x lupe die.....Mule2 nye ak just ajak huda, ain n shira.... then mse kt kedai terjumpa zana n liya.... da kebetulan, ajk la skali..... kire2 da mlm, tbe2 ak teringt kt syakirah, sp ak msj la die....ajak dtg uma... Bile da pukul 8.30pm, rumah ak mula dipenuhi orang.... X sangke lak ramai yang dtg n diorg bwk kwn masing2.... Terharu gile ak mase 2... N best sbb dpt berkumpul ramai2... Kami jarang dapat bjmpe mcm nie sbb ade yg berlainan kos... tapi dalam mse 2 ak still teringt die.. Ak ckp dlm aty "kn bgs klo die de"... Aku x tau la kenapa ak berharap sgt die ade n die muncul smlm...ntah la.... bile da kol 10 lbh, hmpir kol 11, kwn2 ak mule beransur balik... yg tinggal just syakirah je... kitorg dok lepak2, berbual... tp dok dgn die mmg gile2 r... n bhye gk die nie.. suke geletek org, terjerit2 ak dibuatnye...then housemate ak ajak mkn g...ak ckp mkn lu sbb ak ckp dgn diorg ak da mkn, tp syakirah ckp kt diorg td ak mkn ckit gle... pe lg, diorg soh mkn lg r.... sbnrnye mmg ak nk mkn dgn housemate ak... ye r, diorg da bersusah payah tolong ak masak.... so, disebabkan nk jge aty kwn2 yg dtg td, ak pn nyamah ckit... Mse 2 da kol 12 mlm kot... Aku ajak syakirah mkn... Syakirah pn ok je.. huish, nmpk je kecik tapi kuat makan gak budak nie... hahaha... mkn2, then berbual smbl tgk tv.... bile da siap 2 ak msuk bilik semula.... Syakirah on9 smbil lyn2 kwn chat ak... gile r, x ape2 tah die ckp....Ade ke dgn sorg 2 die kte ak da nk kwen 2 3 bln g.... Mse kt bilik 2 ak tbe2 tergerak aty nk tgk fon, ade msj dr si die?? ya.. die anta msj, bile ak bce, ak terus jerit... hahaha... terkejut diorg... Sampai aty die wt cm tu... 1 hari ak tggu die... 1 hri ak asyik ingat die... " wahai 'si dia' klo awak x buat cm 2 pn, sy ttp ingt kt awk...".. PAda msj yg die bg 2, die mnta maaf sebab lewat wish sesuatu..bukan lupe tapi disengajakan... Die kte, die nk ak sentiasa ingt pd die, so die nk laen dr yg laen...die kte die nk menjadi org terakhir wish disaat org laen berebut2 ingin menjadi yg pertama... ntah la, ak x tau nk ckp pe ble ak da dpt msj 2.... Sejujurne, ak btl2 rindu kt die wktu 2..!!!! nsb baek time 2 syakirah de, klo x, tah ape2 ak wt.... dlm kol 1 lbh, syakirah pn blk, ak risau gk da lewat2 da die blk..... Bile die da balik, ak pn tulis la untuk dipost kt dlm blog nie.... ntah la, ak skrg keliru dgn perasaan ak sendiri... Rasenye birthday kali nie btl2 hari g paling sedih + keliru wt ak..... * TUK KAWAN2 YG SUDI WISH N DATANG UMA, THANKS BYK2... CYG KORANG... AK HARGAI SGT2 PE YG KORG WT.... * ADA HOUSEMATE AK, THIRA N RISNA, AK X TAU CMNE NK BLS JASA KORG... TIME KASIH TOK SEGALANYA...TIME KASIH TOK MLM SMLM, TERIMA KASIH SEBAB SUDI TEMAN KE RUMAH HUDA, N TERIMA KASIH SEBAB TOLONG DIDAPUR MNYIAPKAN MAKANAN.... * UNTUK SI DIA.. THANKS INGT BRTHDAY, SY X MRH AWK WT CM 2 SEBAB SY TAUU PERANGAI AWK CMNE... TAPI PERCAYALAH, KLO AWK X WT CM 2 PN, SY TTP INGT KT AWK, N X PNH LUPE... SY PEGANG KATA2 HUDA SEMALAM,"1 NOV HANYALAH PERMULAAN BAGI UMO 19, MASIH ADE WKTU UNTUK DIE WISH SEBELUM UMO BERGANJAK KE 20TH" SBB 2 SY OK JE BILE DE ORG WISH LMBT... APE2 PN, THANKS YA SEBAB INGT BIRTHDAY SAYA.. AWK MMG DA BAWAK KELAINAN KALI NIE..WLAUPN NIE ADALAH THN PERTAMA PERKENALAN KITA....TP PADA SY, AWK MMG LAEN DR SEMUANYA...SEBAB 2 SYANG SY PD AWK X PNH PUDAR SEBAB AWK LAEN DR YG LAEN... HAHAHA

Wednesday, October 28, 2009

TENTANG DIA....

Sejak2 akhir nie ak banyak berfikir tentang seseorang….. Siapa org tu, biar ak je yg tau… Klo nk diikutkn ak x patut pn pk hal2 cmnie wt mse nie….cz mggu dpn da mule final exam.. ak x stdy pe pn g....huhu.. Erm.. berbalik dgn tajuk asal..... ak telah membuat keputusan yang pasti tentang seseorng.... Sejak akhir2 nie ak rasa bahagia dengan kehadiran seseorang dlm hidup ak… nk dikatakan org baru dalam hidup ak, x jgk….ak mengenali dirinya setahun yang lepas.. Ada urusan antara kami dan secara tidak langsung, perkenalan kami sebenarnye melalui seorang kwn ak semasa di PLKN….. Diawal perkenalan kami, kami sangat bahagia… Seperti org laen juga… Sebelum berkenalan dgn dirinya, ak x terfikir langsung akn ada org yang akan menjaga ak dan mengambil berat tntang diri ak seperti dia menjaga ak…. Ak dapat rasa kan masa 2 die benr2 mengambil berat tentang diri ak... Walaupn sblm nie ak telah mempunyai akk angkt, tapi, x de la rapat sgt.. mgkin akk angkt pd nama je.. tp x de la smpai menjaga ak.... Mulanya, ak ingt die pn begitu juga, tapi sangkaan ak meleset sama skali.... 13 NOVEMBER 2008, bermula lah segalanya.... Daripada hanya panggilan telefon untuk berurusan denganku atas urusan kerjanya, sehinggalah bertanyakan sesuatu... pada mulanya ak x kisah, seperti sebelum2 nie, kalo ade org nk jdkn ak adik angkt nye ak pasti akn kata ya....sama lah seperti die... tapi, dari segi percakapan die mase 2, terasa kelainan sedikit dari mereka yg sebelum nie... bak kate org ”lain org , lain caranya..”. Seminggu selepasnye, kami berjumpa di JB... Ak turun JB atas urusan untuk menyelesaikan masalah untuk masuk ke kolej.. ak terpaksa ke JPN....Pertemuan pertama kami di Stesen bas Larkin...Tapi mase kami semasa 2 banyak dihabiskan di JPN... Ak x tau nk ckp pe, tp yg pastinye mase 2 first time jmpe, so malu r ckit(ak kn pemalu..hahahaha)... Nasib baek la mse 2 die datang dengan kawan ak, so x malu r sangat... Tp byk berborak dgn kwn ak je…huhu Selepas tu hubungan kami berjalan dengan lancar….Seperti biase die akn mengambil berat tntng diri ak…. Tapi, Sangkaan ku panas smpai ke ptg, tapi hujan di tgh hari….. Hubungan kami bermasalah, mase 2 ak x tau nk wt pe... mcm2 rintangan.... mase 2 mgkin ak terlalu ikutkn perasaan kot. Klo la ak bersabar mase 2… klo la ak ikut cakap die, ko la ak amalkan sikap saling memberi dan merasa.. mgkin sume nie x kn berlaku…. 20 january bermula segala salah faham… ak x mungkin lupe setiap tarikh yg ak rse ak mmbuat perubahan dlm diri ak…. Sehari sebelum 2 die msj ak, die de menceritakan tntng shbtnya.. sahabatnye bertanya “akk x nk ke hubungan kite mcm dulu?” dan die still syg kn akk mase 2 ak ok jerk… wlupn rse tergugat mse 2 n ak tau siapa yg lebih die syg n siapa yg bertahta dihati die sebelum nie, ak still blh terima lagi.. bagi ak, mgkin shbt dia 2 hnya menguji…. Tapi, keesokknnye, ak xde mood langsung…mase 2 ak x nk ckp dgn sape2.. ak x nk msj dgn sape2.. Ak x tau kenapa… Saksi segala2 nye mase 2 ex housemate ak, huda…. Bile die call, ak x angkt.. byk kali… banyak sangat… Ak nk angkt, mmg nk…. Tp x blh… ak x nk perasaan ak yg mse 2 tah pape,akn merosakkn segalanya… Akhirnye ak soh huda angkt dn ckp dgn die yg ak x nk ckp dgn die… tapi die ttp x berputus asa.. die still berusaha.. tapi, ak still x jwb fon…. Bkn ak x kesian, tp, hanya Allah je yg tau perasaan ak mase 2… Bermula lah mlm 2, kami da x sebahagia sblm nie… Ak tau ak slh mse 2, tapi, mgkin hati org yang terluka, siapa yg tahu.. ak x salahkan die… tapi ak slhkn diri ak yg x pandai menghargai org…. mase 2 ak layan lagu JANUARI nyanyian dari GLEN FREDLY... Mgkin segalanye bermula pada bln januari... Tapi mse 2 mmg lyn gle2 r lagu 2... Beberapa hari lps 2, sempena hari raya cina, akk ak ajak ak g kelantan, ak ikut la…. Sepanjang berada kt sne ak x rse gembira langsung... bukan tempt2 die x best n bkn layanan yang x baik, tetapi ak teringt dirinya... Semasa berada disana ak selalu menghubungi die... tp ak pelik,die kdg kala ok, kdg kala x... Selepas beberapa hari disana, ak balik KL semula, ak ke rumah kakakku, satu hari, pg2 lagi ak terima sms daripadanye, die kata, smlm die bersama sahabatnye,keluar sme2, gmbira,dn bile mereka terpandang bunga api, mereka teringt kembali kenangan2 silam.. Ya Allah, mase 2 ak x tau nk ckp mcm mne perasaan ak, sedih sgt2... patutnye ak tumpng gmbira die happy, tp sebaliknye.... sbb ak tau die bersama siapa.... Selepas tu, ak tau fikirn die bntu...die tersepit.... Pada ak, ap shja kptsn die, adlh yg terbaek untuk die... sama ad die plh shbtnye, atau die plh ak, terpulng pd diri die..... tanggal 1 mac 2009, ternyata terjawab segala2nye... ternyata die memilih sahabatnya.... Die da mengenali sahabatnye itu bertahun2 sedangkan ak, bru bbrpa bln, x mustahil klo die memilih sahabatnya.... Mmg ak kecewa sgt2 mase 2.. Aku x pernah memusuhi sahabatnya itu dengan ape yg terjadi antara kami... Mungkin, ada hikmah disebalik kejadian yang berlaku....Aku juga x salahkan sahabatnya yang tiba2 muncul kembali dalam hidupnya..... Sdh, mmg sdh gle mase 2, tapi ak x prnh memutuskan pertalian yg tlh ak jalinkan dgn keluarganya... Walaupn kami da x seperti dulu, ak ttp menziarah keluarganya... ak ttp berhubung dgnnya... Segalanya bukan alasan untuk kami menamatkn segalanya..... Diam x diam, da berbulan2 kami begini, kami still berhubung, kami still msj, still ke rumahnya… Ak rase kn ak smkin rapat dgn fmily die…. Ak gmbira bile disana… Dan semasa ak berada dirumahnye ketika sebelum puasa dan awal pause, pertama kalinya ak bersua muka dgn sahabatnya… Walaupn agak terkejut mase 2, sbb ak x tau lngsung yg die ada disana, tapi ak tbhkn hati… Ya, mmg ak x pernah memusuhinye atau berdendam padanya, tapi untuk bertemu dengannya mase 2, ak belum bersedia... Aku cukup2 x selesa mase 2.... Apatah lagi bile aku berada diantara mereka berdua.. Ak akn rasa laen sgt2 .......Mgkinkah cemburu??? Seminggu haru raya, di rumah ak, berlangsungnye majlis perkahwinan akk ak… Semasa ak nk jmpt die di stesen bas, ak ternampak die dgn shbtnye… Mood ak tbe2 berubah.. ak x tau npe… dn layanan ak pada nya selepas 2 dingin sekali.. mgkin ak teringt2 sahabatnya…Kesian die.. die x bersalah.. tapi kenapa ak buat die mcm 2…. Mgkin kerana layananku yg dingin n menyakitkan hati die, malam 2 die mncari sahabatnya, die berbual dgn sahabatnya... Lama die berbual...Mase 2 ak terasa gak la.... Tapi nk wt cm ner... Ak gk yg salah.... Bermula di majlis akk ak, selepas tu kami kerap berjumpa… Mggu depannye ak kerumahnye selama seminggu, selepas tu, hujung mggu slps tu, die kerumah kakak ku, kami berkumpul beramai2… dan seminggu lps 2, die dtg ke mantin cz ad urusn yg die nk selesaikn....selepas tu kami blk ke muar sbb ayh ak msuk hospital.... Bermula masa ak pergi ke rumahnye mase seminggu selepas mjlis ak ak 2, ak rse btl2 happy... tersangat happy... Ak x dpt nafikn, syg ak pd die still sme mcm dulu, still seperti mula2 kami kenal…. Tapi keadaan kami da x mcm dulu, segembira mana kami bersama, serapat mana pn kami, ak sedar siapa ak.. ak sdr dimana ak... Ak sdr ak dgn siapa.. Ak x mngkn mahu rampas hak org... Ak akn menyokongnye bila die memerlukan sokongan, ak akn membantunye bila die memerlukan bantuan, ak nk buat die gembira tatkala die bersedih, ak nk teman die tatkala dia kesunyian.. Ak da x kisah siapa pn pilihan die, ak ttp akn buat semua 2 untuk die... pe yg pnting ikhlas dari hati.....
THE BEST AND BEAUTIFUL THINGS CANNOT BE
SEEN OR TOUCH BUT ARE LEFT IN THE HEART…
apa yang terjadi dengan hatiku
kecemburuan merasukiku
membuatmu bersedih
begitu dalamnya hingga kata-kata itu terucap seiring dengan kesedihanmu maafkan aku aku hanya takut kehilanganmu aku melakukan semua karena aku sayang padamu cemburuku ada karena dirimu begitu melekat di hatiku aku memang salah kini damaiku sudah kembali karena senyummu hadir kembali kan aku jaga hingga titik nadir terendah karena indahnya hidupku hanya ada pada kebahagiaan hidupmu

Tuesday, October 27, 2009

KAT GUNUNG LEDANG....

Sebenarnye x terlintas pn difikiran ak tok upload gmba2 semasa kitorg berada kat GUNUNG LEDANG, tp disebabkan sblm nie, de seseorng soh ak letakkn disini, so.... ak pn dgn sng atynye pn upload r..... pape pn nie adalah saat2 yang terindah bg ak.... pernah ada kenangan sebelum nie dgn org yng sama... walaupun situasi kami da x same seperti kali pertama kami bersuka ria, tapi, tibe2 kenangan lalu terimbas kembali... alngkah seronoknye mase 2.....

MAJLIS PERKAHWINAN KAK NANA

Seperti yang korang telah sedia maklum sebelum nie, di rumah aku telah berlangsungnye majlis perkahwinan akk aku iaitu KAK NANA DAN ABG AZMI. NAk kte kn wt besar2an 2 x la.... kt bawah nie antara gamba2 yang ak dpt uploadkan... tapi x byk la.... klo nk tgk dr mule majlis kne tgk dr bawah... hehehe.. ak malas nk susun..... tbe2 angin malas ak dtg.....jgn marah....






























nie sahaja gamba yg ade tok majlis akk aku.... klo nk tgk lg, tggu la akk ak yg lg sorg 2 kawen..... siapa kah akk ak yg lg sorg 2???? org yng perasan die ade 3P.... hahaha... k la... jmpe g... daaaaaaaaa......

Monday, October 19, 2009

PERSIAPAN MAJLIS PERKAHWINAN KAK NANA

Mse nie persiapan dari pagi sampai ke malam nikah......macam2 ragam ade bile tgk diorg wt keje... Ade yg mcm rela dan ade yg mcm terpakse wt keje...contohnye aku... Hahaha...Pape pn, mmg pnt gle woo beberapa hari menjelang majlis akk ak....nk pengsan pn ade rsenye.....Tapi xpe, ape pn nie sume tok akk aku.... Walaupn x dpt sumbang dari segi kewangan, (ye la, ak kn blaja g, mne de duet..) tapi sekurang2 nye ak dah sumbang dari segi tenaga....
Mase nie baru pas sembelih lembu....Diorang nk sediakan ape yg patut tok nak masak...
diorang sibuk menguruskan lembu yang baru disembelih...
hah, ini lah tukang masak nye.....
mereka nie eksyen je lbh drpd wt keje.. siap pkai crmin mte g... 2 la nmenye budak da tebiat....
makcik2 yang tolong membungkus tok org ramai.......
rehat sekejap.... mase untuk menjamu selera....
Time rewang..... kopek bawang....
Mase nie org tgh sibuk wt keje n akk aku pakai inai...
yg tolong pakaikan nie kak atie....
inilah hasilnye bile sudah pakai inai....
kak dila n anak sedare die.. MAse nie sibuk wt bunge maggar...
Gotong royong wt bunge manggar n wt bunge rampai...
mase nie da mlm da... kak yan test videocam sebelum mule majlis...
Ini lah bilik pengantin....
video

video